Sådan bliver du en bedre skipper – tips fra en professionel ledercoach

De fleste af os er opmærksomme på, at vi er skipper for vores båd. Men hvad med besætningen? Og hvad hvis besætningen er vores mand/kone, børn og venner? Hvordan er man ven og skipper på samme tid?

At være skipper handler nemlig ikke kun om at holde kursen. Det kræver også god kommunikation og en klar forventningsafstemning. Det gælder selvfølgelig på en langturssejlads, men det gælder også på sejladserne herhjemme.

Det erfarede jeg, da jeg havde fornøjelsen af at tale med Per Storm, selvstændig business coach, performance coach og mentaltræner, der til dagligt hjælper ledere og CEOs med at tage deres personlige og professionelle kompetencer til næste niveau. Per ser nemlig ligesom mig lighederne mellem at lede en besætning på en båd og en organisation – og i afsnit 20 af podcasten Eventyrsejlerne deler han en række værdifulde råd, som enhver skipper kan tage med ud på vandet.

Her er tre af de tips, som Per Storm delte i podcasten, og som også kan styrke din rolle som skipper.

 

1. Hav styr på forventningsafstemningen

Et centralt emne, som vi flere gange kom tilbage til, var forventningsafstemning. Per Storm understregede vigtigheden af at være tydelig omkring roller og ansvar ombord: “Som skipper er det din opgave at sørge for, at besætningen ved, hvad de forventes at bidrage med. Det er grundlaget for, at alle ombord føler sig trygge.”

Når vi ikke klart kommunikerer vores forventninger, kan det hurtigt føre til misforståelser og skuffelser. Som skipper kan du eksempelvis sørge for en grundig briefing inden afgang, hvor opgaverne fordeles klart. På den måde føler alle sig inddraget og sikre på, hvad der forventes af dem.

 

2. Vær tydelig i din kommunikation

Som leder er det en fælde at forvente, at andre forstår, hvad vi tænker, uden at vi behøver sige det. Per forklarede: “Der er kun én vej til god ledelse, og det er klar kommunikation. Som leder skal du være åben om, hvilken rolle du taler ud fra – er det som ven, chef eller kollega?”
For en skipper betyder det, at vi tydeligt fortæller, hvornår vi tager kaptajnskasketten på, og hvornår vi måske bare taler som ven. Det skaber klarhed, og især i pressede situationer kan den forskel gøre besætningen mere tillidsfuld og fokuseret.

 

3. Uddelegering til de rette personer

Endnu en pointe fra Per Storm er, at en god leder ikke kan – eller bør – klare alting selv. “Hvis du forsøger at kontrollere alt, mister du fokus på kursen og helheden,” siger han. Uddelegering er derfor vigtigt, og som skipper kan det handle om at udnytte besætningens styrker. Måske er én særlig god til navigering, mens en anden er dygtig til at trimme sejl.

Det vigtigste er at finde de rette opgaver til de rette personer og give dem plads til at vokse. For som skipper kan du ikke både tjekke alle knob og holde kursen på samme tid.

Disse tips er kun et par af de mange guldkorn, Per Storm deler i vores samtale. Vi taler også om, hvordan man som leder (og skipper) kan håndtere kriser, skaber psykologisk tryghed og hvordan selv små justeringer kan have en stor indflydelse på både teamdynamik og resultater – både til lands og til vands.

 

Lyt til Eventyrsejlerne og bliv inspireret

Hvis du vil have flere konkrete råd til at styrke dit lederskab og blive en bedre skipper, så lyt til hele afsnittet med Per Storm der hvor du normalt lytter på podcast. Uanset om du er ny som skipper eller har mange sømil bag dig, vil du finde brugbare redskaber og inspirerende perspektiver.

Lyt til hele episoden på Spotify – og bliv en endnu bedre leder og skipper.